BLANTERSWIFT101

AŞI TAKVİMİ & aşı ne zaman yapılmalı

17 Mart 2010 Çarşamba



Kedileriniz Ne Zaman Aşılanlanmalı

Kedi Aşı Takvimi

Türkiye’de mevcut kanunlar kedilerimizin kuduz için aşılanmasını zorunlu kılmaktadır. Sokağa çıkıp çıkmama durumu gözetilmeksizin tüm kediler kuduz aşısı ile aşılanmak zorundadırlar. Sahipli kedilerde bunu ailelerinin , sahipsiz kedilerde belediyelerin takip zorunluluğu vardır.

Kediniz için gerekli aşıları veteriner hekiminiz size önerebileceği gibi bir kedi sahibi olmanız durumunda nelerin gerekli olduğu konusunda sizinde bilgi sahibi olmanız gereklidir.
Dünya genelindeki bilimsel sonuçlar neticesinde Academy of Feline Medicine, aşıları birincil ve ikincil olmak üzere iki kategoriye ayırmaktadır. Birincil aşılar, hemen hemen bütün kediler için tavsiye edilmekle beraber, ikincil aşılar sadece belirli hastalıklara yakalanma riski taşıyan kediler için tavsiye edilir.

Kuduz aşısı, en yaygın birincil aşılardan biridir. Buna ek olarak, çoğu veteriner hekim Feline Rhinotracheitis, Feline Calici ve Feline Panleukopenia içeren üç yönlü karma aşı yapar. Ülkemizde Karma Aşı olarak adlandırılır. İlk aşılama başlangıcında bağışıklık kazanma durumu ülkemizde araştırılmaksızın tedbir amaçlı 2 doz uygulaması söz konusudur. Bu aşı genellikle yılda bir yapılır; ancak, bazı veteriner hekimler üç yılda bir yapılmasını tavsiye eder. Veteriner hekiminizin size ikincil aşılar hakkında bilgi vermesi gerekir.

Seri aşılamalarda aynı türden iki aşılama arasındaki süre (örn. Karma Aşı), üç haftadan çok yada 2 haftadan az olmamalıdır. İlk aşı verildikten sonra 2. aşının 3-5 gün sonra verilmesi anlamsızdır ve bir işe yaramaz. Aynı şekilde 2. aşı dozu, 1. aşı verildikten uzun süre sonra verilecek olursa etkisiz olabilir. Bu nedenle aşılar hekimlere sunulmadan önce 2. doz aşının verilme zamanı, deneylerle ve alan tecrübelerinin sonuçlarına göre belirlenir.

3 aylık tan küçük yaştaki kediler aynı türden aşı ile (örn. Karma aşı) en az iki defa aşılanmalı, bundan sonra yılda bir kez tekrarlanmalıdır. Aşılar kullanılırken ilk aşı uygulamasından birkaç hafta sonra 2. bir aşı, hatta 3. bir aşı verilir ve bağışıklığın devamını emniyet altına almak için senelik aşılamalar yapılır. Ancak aşıların oluşturduğu bağışıklık seviyesinin her bir kedinin genetik yapısına göre değişebileceği unutulmamalıdır. Aşılar bazı kedilerde kuvvetli bir bağışıklık oluşturduğu halde bazılarında zayıf kalır. Bu nedenle arzu edilen düzeyde koruma sağlayabilmek için aşılar birkaç defa tekrar edilir.

Bir aşı ne kadar başarılı olursa olsun, duyarlı bireylere uygun dozda verilmedikçe, hastalığa karşı koruyucu değildir. Bu yüzden her aşı için verilen doz kurallarına uymak gerekir. Aşı hazırlayan ticari firmalar bu noktadan yola çıkarak, aşıları kedinize en uygun olan dozda tek kullanımlık şişeler halinde hazırlamış ve böylece oluşabilecek sorunların önüne geçmişlerdir.

Aşıların çoğu deri içi (İD-İntradermal), deri altı (SC-subcutan) ve kas içi (İM-intra Musculer) yollarla uygulanmaktadır. Bu uygulama yerlerinin her birisi değişik amaçlar için uygun prosedürlerle belirlenmiş olup bunlar arasında en çok kullanılan yol deri altı olanıdır. Bunun nedeni deri üzerinde lenf damarcıklarının fazla olmasıdır. Bilindiği gibi lenf sistemi vücudun savunma sistemini oluşturmaktadır. Deri altı olarak verilen aşılar enjeksiyon yerinden dokulara çok yavaş dağılırlar. Böylelikle lenfoid dokular uzun süreli bir uyarma altında tutularak bağışıklığın uzun olması sağlanır. Ayrıca bu yöntemle uzun olduğu kadar, çabuk bir bağışıklık şekillenmesi de sağlanır. Deri altı yolla uygulamada oluşan bağışıklığın başlangıçta yüzeysel olması nedeni ile vücudun dış yüzeyi mikrop saldırılarına karşı korunmuş olur.

Aşıların uygulanmasından önce derinin dezenfekte edilmesi doğru olmayan bir harekettir. Çünkü aşılar dezenfektan maddelerle tahrip olurlar.

Kedi Aşı Yapılmazsa Ne olur ? 

Sıklıkla karşılaşılan bu soru hem kedinizin hemde sizin hayatınızı tehlikeye atmak demektir. Veterinerinizle aşı takviminiz konusunda titiz bir işbirliği yapmanız gerekmektedir. Özellikle iç dış parazit uygulamalarını düzenli yaptırmanız sizinde sağlığınızı koruma amaçlıdır. İç dış parazit aşıları mantar, uyuz, pire, kene ve iç parazitler konusunda öncelikle kedinizin elbetteki ilişkili olarakta sizin sağlığınızıda korumak amaçlıdır.

Kedi Aşı Fiyatları Nedir ?

2018 yılında kedi aşılamaları veteriner kliniklerinde farklılık göstermekle birlikte 60 TL civarındadır. İç Parazit hap yada enjeksiyon formlarına göre değişiklikler göstermektedir. Hap formları 10 TL enjeksiyon 25 TL civarındadır. Dış Parazit uygulamanız için ürünler nettede satılmakta ve 15 -40 tl aralığında fiyat seyretmektedir.

Lütfen fiyatları konusunda size en yakın veteriner kliniği ile görüşünüz.

Kedi Perisi ve Kedizade Cattery olarak dış parazit için kedilerimize FRONTLİNE sprey yada STRONGHOLD ense damlası , iç Parazit uygulaması için caniverm tablet kullanılmaktadır. Tüm klinik takipler ve uygulamalarımız Denizli Baybora Veteriner Kliniği’nin uzman hekimlerince yapılmaktadır.

Sağlıkları bizim de sağlımız demektir.

Bu Blogda Ara