BLANTERSWIFT101

KEDİ KUMU & kediyi kuma alıştırma

17 Mart 2010 Çarşamba

KEDİ KUMU EĞİTİMİ

Eğer güvenilir bir aileden yavru aldıysanız yavrunuz bu eğitimi annesinden öğrenerek size verilmiştir. Ancak evsiz ve sahipsiz bir kediyle evinizde ilgilenmeniz gerekiyorsa bu bilgi faydalı olacak kanaatindeyim.

Kısa zamanda yavru kedinizin normal hareketlerini daha iyi tanır hale geleceksiniz. Bu da veteriner hekiminize danışmak isteyebileceğiniz bir takım olağandışı davranışlarını daha kolay fark etmenize yardımcı olacaktır.
Rahat olun, kum kabı eğitimi hem sizin, hem de yavru kediniz için kolay olacaktır. Çoğu yavru kediler için kum benzeri malzemeleri deşme güdüsü daha dört aylıkken bile gelişebilir. Eğer yavru kediniz kum kabındayken onu rahatsız ederseniz, bir daha kum kabını kullanmak istemeyebilir. Sadece sabırlı olun. İyi bir kum kabı terbiyesi kazanması için içgüdüleri yavru ya da ergin kedinize yol gösterecektir.
Yavru kedilerin birçoğu kum kabı içindeyken içgüdüsel olarak hareket edecektir. Ancak siz yine de kabını her zaman temiz tutun, kumun üstündeki pisliği atın ve en azından haftada bir kere, gerekirse de daha sık kumunu değiştirin. Kabını, yavru kedinizin istediği zaman girebileceği, sessiz sakin bir yere yerleştirin.
Onu dikkatli bir şekilde seyredin, özellikle de uyandığında ve yemeğini yedikten sonra. Kabı kullanmaya hazır göründüğü anda onu kum kabına koyun. İyi bir davranış içinde bulunduğunu desteklemek için onu sevgiyle övün. Eğer yavru kediniz kum kabı yerine veya onunla birlikte başka bir yeri kullanmayı alışkanlık haline getirirse, bunun sebebi kabının kirli olması, kullandığınız kumun markasını değiştirmiş olmanız ya da kabını koyduğunuz yere giriş çıkışın kolay olmaması yada uygun olmayan bir yerde bulunması olabilir. Eğer bu davranışı devam ederse bunun tıbbi bir hastalıktan kaynaklanmadığından emin olmak için veteriner hekiminize danışın.
Eğer yavru kediniz uzun bir süre için kumunu kullanmakta sorun yaşarsa, bu durum daha ciddi bir problemin habercisi olabilir. İdrar yolları bozuklukları acıya, yanmaya ve idrar kesesinde idrar olmasa bile sürekli tuvaletini yapma ihtiyacı duymasına neden olabilir. Bu gibi bir sorunu olan yavru kedi, ihtiyaç duyduğu her an her yerde bir miktar idrar çıkarabilir. Böyle sorunlarda veteriner hekiminiz yavru kedinizi bir an önce muayene etmelidir.
Kum kabıyla ilgili kullanım hatalarının sebebinin stres olup olamayacağını kendinize sorun. Problemin kaynağını bulmaya çalışın: Bunun sebebi evdeki yeni bebek, yeni bir kum markası, yeni bir kum kabı veya kum kabının yerinin değiştirilmesi olabilir mi? Yavru kedinizin kendisini daha güvende hissetmesini sağlamak için sabahları ve işten gelir gelmez onunla oynayın. Kucağınıza alarak ve okşayarak ona olan sevginizi gösterin. Eğer problem devam ederse, bu durumu veteriner hekiminizle paylaşın.

Bu Blogda Ara