BLANTERSWIFT101

Gecko Sürüngeleri

25 Ocak 2017 Çarşamba
GECKO

Geckogiller

Evet arkadaşlar bu yazımızda Kertenkele türlerinden olan Gekogillerin  tanıtımı olarak temel bir kaç özelliğinden bahsetmek istiyorum,
Gekogiller ailesi 700 türüyle kertenkele  alt takmının kuşkusuz en kalabalık bir çok bilim adamı içinde en ilgi çekici ailesidir.Küçük narin ve çevik hayvanlar 15-20 cm'yi aşamaz ;hatta küçük türlerin uzunluğu 10cm bulmaz.


GECKO


Dağılım ve Yaşam Çevresi

Yer yüzünün bütün sıcak bölgelerine yayılan Gekogillere,Büyük Okyanus'un bazı ıssız adalarında bile rastlanır.Böylesine geniş bir alana yayılmalarının başlıca nedeni,kolaylıkla ticaret gemilerine girip seyahat edebilmeleridir.Ayrıca insanlarla yaşayabilme yeteneği çok fazladır.Günümüzde çoğu insan Gekogilleri evcil hayvan  niyetine beslemektedir.
Bazı türleri ağaçlarda,bazı türleri ise yerlerde yaşar.Gekogillerin çoğu gece dolaşır.Yaşadıkları yerde ,sığınmaları için kavuk gibi,içi derin bir yer ve yemekleri için küçük böceklerin veya yiyeceklerin olması gerekir.

GECKO Yaşam Alanı
   (Harita üzerinde renkli alanlar,yaşam alanını göstermektedir.)

Genel Özellikleri

Gekogillerin çeneleri çok iyi gelişmiştir. Zehirsizlerdir fakat ısırdıkları zaman çok acı verir ve ava yapişip kalırlar.Çoğu kertenkele türü ses çıkarmazlar ama Gekogillerin çoğu türü ses çıkartır,bazı türleri  tiz bir sesle bağırabilir,bazıları yavaşça böğürebilir,bazı türleri ise ,havlamaya benzer bir ses çıkartabilir.Gerçekte Gekogiller ailesinin adı geko  türlerinin çıkardığı sesten (gekko-gekko)gelir.
Gekogillerin bedensel uyarmalarını deri harici sağlayan birde gözleridir.Gekogillerin gözleride büyük parlak,gövdenin geri kalan bölümüne oranla çok gelişmiş ve koyu kestane rengindedir.Göz Kapakları hareketli değildir,gözleri gözlük adı verilen saydım bir doku ile örtülüdür,dilleri çok uzun olmasına karşın bu zarı temşiz tutarlar. Gekogillerin gözleri aşağıdan  yukarı hareketeder,kenarları düzensiz özel bir göz bebeği ile donatılmıştır.Yüksek ışıkta göz bebekleri küçülür ve düzensiz kenarlı birbirine yaklaşir ,göz boyunca uzanan çizgi gibi küçük bir boşluk kalır

Madagascar Velvet Geko
(Örnek Göz yapısı Madagascar Velvet Geko )

Gekogiller duvar  gibi düşey yüzeylere tırmanmaları ve tavanlarda durabilmeleri ile ünlüdürler.Bu işi ayaklarının özel yapıları sayesinde başarırlar.Bütün hayvanlar gibi parmaklarında kemikler vardır;ama kemiklerdenbiri yada daha coğu çok uzundur.Gekogiller ailesindeki türler geniş ve uzun parmak kemiğine bakılarak birbirinden ayırtedilebilirler.Ayaklarındaki her bir deride küçük vantuz çenekleriyle  sonuçlanan küçükderi sarpaçıkları taşirlar.Bu vantuzlu ayaklar olarak tabir edebildiğimiz türler genelde ağaçlarda yaşayan türledir.Bütün Gekogiller ağaçta yaşamazlar bu yüzüden bazılarında vantuz sistemi yoktur.

Vantuzlu Ayak
(  Vantuzlu Ayak yapısı )

Üreme Biçimleri

Öbür kertenkle alt takım üyelerinden farklı olarak çok kalın kabuklu beyaz çok büyük ve uzun iki yumurta yaparlar.Yumurtalarını ağaç kabuklarının altına ,bir yaprağın  altına yada toprağa gömerler.Naultinius cinsi üyelerinin düyaya gelişi diğerlerinden farklıdır.Yeni Zelanda'da yaşayan bu ovovivipar hayvanlar,yumurta kabuğu içinde değil bir zarla örtülü olarak dünyaya gelirler.

Yavru Leopard Gekonun yumurtadan çıkışı
(Yavru Leopard Gekonun yumurtadan çıkışı)

Yazımı burada bitiyorum Gekogiller hakkında genel bir giriş yaptık,bir daha ki yazıda türleri hakkında değineceğim. Okuduğunuz için Teşekkür ederim
(Yorum yapmayı unutmayın)

Bu Blogda Ara