Kurbağa |
Türkiyede yaşayan kuyruklu ve kuyruksuz kurbağa türlerinden oluşan kurbağa faunası hakkında genel bir bilgi edinebilmek için amfibilerin genel özelliklerinin tanınmasında büyük yarar vardır.Söz konusu özellikler aşağıda kısaca özetlenmiştir.
Kurbağalar sudan karaya geçen ilk omurgalı sınıfı olduklarından anatomik yapılarında önemli değişiklikler olmuştur.Ancak bir memeli hayvan gibi suylada tamamen ilişkilerini kesememişlerdir. Bu nedenle bunlara iki yaşamlı(suda ve karada) manasına gelen amfibiler denilmektedir.Kurbağaların karada yaşama özelliği kazanması sonucunda yüzgeçler yerine bacaklar solungaçlar yerine akciğerler meydana gelmiştir. Larva devresinde sucul hayata daha bağımlıdırlar.
Amfibilerin derileri çıplak ve bol salgı bezlidir bu nedenle de daima ıslaktır.En üstteki boynuzsu deri tabakası zaman zaman bütün halinde veya parçalar halinde atılır. Deride bol miktarda mukus ve zehir bezleri ile renk hücreleri bulunur. Mukus bezlerinin kaygan salgısı nedeniyle deri daima ıslak ve kaygandır. Zehir bezleri genellikle süt renginde olana salgılarını sıkıştırdıklarında üretirler.
Kurbağaların iskeletleri kara yaşamına uyum sağlayacak tarzda gelişmiştir.Omuz ve kalça kemerleri ön ve arka bacakların sağlam bağlanmasına uygun şekildedir.Kaburgalar zayıf yapılıdır ve iyi gelişmemiştir. Ülkemizde yaşayan kurbağaların ön ayakları dört arka ayakları beş parmaklıdır.
Amfibilerde besin alınmasında kullanılan dil iyi gelişmiştir.Dilde bol salgı bezi bulunur ve yapışkandır.Dillerini dışarıya fırlatarak besin alırlar.
Amfibi larvaları dış solungaçlarıyla solunum yapar.Metamorfoz tamamlayıp ergin hale geçince solungaçların yerini akciğerler alır. Böylece karada solunum yapabilirler. Akciğerler daha yüksek omurgalı türlerine göre daha basit yapılıdır.Vücudun oksijen gereksinimini genellikle deri solunumu ile sağlanır.
Kurbağalar soğukkanlı(poikilother)hayvanlar olduklarından vücut ısısı çevre sıcaklığına bağlıdır.Kalpleri iki kulakçık ve bir karıncıktan olmak üzere 3 gözlüdür.Bu yapı sayesinde kurbağalarda çift dolaşım ortaya çıkar.Amfibilerde tek karıncık olmasına rağmen kirli kanla temiz kanın karışmaması kısmen sağlanmıştır.
Amfibilerde iyi gelişmiş gözlerin kapanabilir kapakları vardır.Üst göz kapağı sabit alt göz kapağı hareketlidir. İşitme duyusu kuyruksuz kurbağalarda daha iyi gelişmiştir.
Ergin amfibilier genellikle etçildir.Böcek türleri solucan ve salyangozlar başlıca besinlerini teşkil eder.Büyük türler balık sürüngen ve küçük memelileride yerler.Larva devresinde kuyruklu kurbağalar etçil kuyruksuz kurbağaların gençleri bitkilerle beslenir erginleri ise hayvansal besinleri alırlar.
0 Comment
more_vert