BLANTERSWIFT101

Minare ve Adi Salyangozlardan Kurtulma

7 Şubat 2017 Salı
Adi ve Minare Salyangozları


Minare  ve Adi Salyangozlardan Kurtulma

 Evet arkadaşlar bu yazımda Bitkili akvaryumlarda ,kontrol altına alınmadığı taktirde kişinin korkulu rüyası olan Minare ve Adi Salyangozlardan kurtulma yöntemlerinden ve mücadele taktiklerinden bahsetmek istiyorum..

Arkadaşlar bu basit sinir bozucu salyangozların aslında bize hiç bir zararı yoktur,aksine daha çok  yararı vardır. 



Yararları:

-Yemleme sonrası balıklarımızın yiyemediği artık yemleri  bir güzel yiyerek,kirlenmeyi ve nitrat  ve amonyak artışının önüne geçer.
-Akvaryumun doğal dengelerini korurlar,ölen balıkları ,çürümüş bitkileri tüketirler,buda akvaryumun rutin temizlik bakımının süresini uzatır.
-Toprağı aktif tutarlar,daima toprak hareket halindedir.
-Alg ve yosunlaşmayı önlemede yardımcıdırlar.
-Öldürülüp balıklara doğal yem..

Zararları;

-Akvaryumda çok çirkin bir görüntü oluşturabilirler.Düşünsenize bir moss 'un üstünde  10 tane uzun birşeye benzemeyen camlarda gezinen bir sürü yaratık var :)
-Hafif  taban kum ve toprak kullanıyorsanız,bitkilerin toprağa tutunmasını zorlaştırıyorlar,sürekli toprak,girip çıktığı için..
-Çok hızlı ürerler.
-Filtrelere girip üremelerinde filtreleri bozabilirler.

Minare Salyangoz
Yukarıda ki resimde görüldüğü üzere kontrol altına alınmamış bir minare salyangoz faciası..


Peki Nasıl Önlemler Almalıyız.?

    Bu canlıları akvaryumunuz da görmeye başladıysanız geçmiş olsun demektir,Her türlü üreyip ara sıra ortaya çıkacaklar demektir.Gördüğünüzde hemen elininizle kıracaksınız,sakın 1-2 taneden bir şey olmaz deyip kırmamazlık yapmayın.Genellikle bu canlılar bitki alış verişlerinde akvaryuma bulaşırlar,aldığınız bitkiyi iyice ılık suda temizleyin,moss türü ise sağlam bir gözle inceleyin aralarında kalabilir.Bakır sülfat ile bitkileri yıkayabilirsiniz.bu kesin çözüm olacaktır.

Bakır Sülfat

!

Adi Saylangozlardan Kurtulma Yöntemleri

1-Helena (Katil Salyangoz)

Katil Salyangız (Helena)
Moss üzerinde avlanan Katil Salyangoz


Bu canlılar adi salyangozları yiyen canlılardır,benim favori silahımdır,tamamen doğal bir silahtır.1
0 tanesini akvaryumunuza atın ve adi ve minare salyangozlarıda ki azalmayi farkedin.

2-Makrakanta


Tam bir salyangoz düşmanıdır,fakat bitkili akvaryumlarda tavsiye etmiyorum,akvaryum boşaltılıp içine 2 tane atılırsa azalmayı gözlemleyebilirsiniz.


3-Salatalık ve Marul Yöntemi
Salatalığa gelen örnek Ramshorn salyangozları

Bu yöntem  en basit yöntemdir,salatanın kabuklarını soyarak,çatala geçirik  akvaryuma koyun ve Akvaryumun ışığını kapatın,,yavaştan salyangozlar salatalığın üstüne geleceklerdir yavaştan çatalı çekip üstündeki salyangozları alın,bu uygulamayı haftada 2 kere yapın azalmayı fark edeceksınız.

4-Salyangoz Kapanları


Salyangoz Kapanı

Bu yöntem salatalık ve marul ile uğraşmak istemeyen arkadaşlar için daha pratik olacaktır.

5-Bakır Sülfat Yönetimi


Çoğu nalburlarda bulunan bakır sülfat göz taşı isminde satılmaktadır.Bu yönetimi en son çare olarak kullanın.Akvaryuma uygulayacağınız zaman içinde hiçbir canlı olmaması gerekir,bitki balık vs salyangoz hariç :).%30 kadar suyu azaltın ve bakır sülfatı ekleyin,salyangozların ölümünü göreceksiniz zaten.Bu yöntemden sonra akvaryum toprak ve kumu yenilerseniz daha iyi olur.

6-Kimyasal İlaçlar

Piyasada satılan salyangoz öldürücü ilaçlar mevcuttur,bunların hiçbirini tavsiye etmiyorum, yukarıda dediğim gibi en son aşama olarak bakır sülfat kulanın,garanti çözüm,öteki türlü bu ilaçların çoğu etki etmiyor,paranıza yazık,olur.

7-Onlarla Yaşmaya Alışın

Son yöntem en sevdiğim yöntemdir .Artık kurtulmayacağınızı kabul edip,onlarla yaşamayı kabullenin :)


Unutmayın;Eğer ki  Üremelerini kontrol altında tutarsanız,büyük faydalarını görürsünüz.



Bu Blogda Ara