Herkese merhaba sevgili kedi severler. Bu yazıda sizlere kedilerimizi beslerken yaptığımız temel yanlışlardan bahsedeceğim. Bu yazıyı hazırlama aşamasında inernetteki güvenilir veterinerlik sitelerden bazı araştırmalar yaptım ve edindiğim bilgileri kendi tecrübelerimle harmanlayarak sizlere özetlemeye çalışacağım. Herkes kabul edecektir ki kendi beslenmemizde birçok yanlış yapıyoruz. Çok fazla şeker ve tuz tüketiyoruz mesela, dengesiz ve karbonhidrat ağırlıklı besleniyoruz. Peki kendi beslenmemizde yaptığımız yanlışları kedilerimiz için de yapıyor muyuz? Muhtemelen yapıyoruz ama kediler bunu bize anlatamıyorlar. “Sürekli tek düze besleniyorum, hep aynı mamayı yiyorum, sindirim sistemim düzgün çalışmıyor” diyemiyor. Ve belki de (Allah korusun) ama hastalıkları son aşamaya gelene kadar da bize belli etmiyorlar. Bu nedenle sonradan ah vah etmemek için isterseniz nedir bu yanlışlar onlara bakalım.
1-Çok fazla beslemek
Her ne kadar tombul kediler şirin gözükse de, obezite, kedilerde şeker hastalığı, idrar yolu hastalıkları, eklem ağrıları gibi birçok hastalığa sebep olmaktadır.
Peki kedimizi ne kadar beslemeliyiz? Aslında normal bir kedinin günde 24 ila 35 kalori alması gerekiyor ama burada da şu soru ortaya çıkıyor: Normal kedi dediğimiz nedir? İşte bu nedenle kedinizin vücut kondisyonunu veterinerinize danışmak çok önemli. Veterinerin yönlendirmesi doğrultusunda herhangi bir anormal durum normale döndürülecektir.
2-Sadece kuru mama ile beslemek
Bugün evlerimizde beslediğimiz kedilerin ataları aslında çöllerde yaşıyormuş. Yani kediler atalarından avlanma özelliklerinin yanı sıra az su ile idare etme özelliğini de kazanmışlar. Bu nedenle kedilerde köpeklerde olduğu gibi susayınca su içme dürtüsü yokmuş. Hal böyle olunca biz kedilere sadece kuru mama verdiğimizde ve kedi yeterli su ihtiyacını alamayınca bu da idrar yolu hastalıklarını beraberinde getiriyormuş. Özellikle erkek kedilerde su tüketimine çok fazla dikkat etmek gerekiyor. Bu yüzden iş bu noktaya gelmeden kedileri su ihtiyacını karşılayabilecekleri sağlıklı, altını çizerek söylüyorum sağlıklı yaş mamalarla beslemekte fayda var. zaten kediler doğada da su ihtiyaçlarını besinlerden almak üzere tasarlanmış. Örneğin kedinin rutin besini olan bir fareyi ele alırsak %70'i sudur, yaş mamaların da ortalama %782i sudur. Kuru mamada ise su miktarı %5-10 arasındadır. Dolayısıyla yaş mamalar su kaynağı olarak kuru mamalara göre çok daha iyi iş yapmaktadır.
3-Kedilere az su vermek
Anlaşılacağı üzere su kediler için hayati önem taşımaktadır. Kedilerin vücut ağırlığının %60 ile %70'i sudan oluşmaktadır. Her ne kadar su için yaş mama önemli olsa da kedilerin taze suya da bir o kadar ihtiyacı var. Uzmanlar, kedilerin vakit geçirmekten hoşlandığı yerler su koymanızı tavsiye ediyor.
4-Vejetaryen besleme
Arkadaşlar kediler etçildir, yani doğada beslenmek için sadece hayvansal gıda ararlar. Örneğin bir aminoasit olan taurin sadece hayvansal besinlerde bulunur. Taurin eksikliği kedilerde körlük, kalp sorunlarına ve hatta ölüme bile neden olabilir.
5-Hamile ve emziren kedilere aynı miktarda mama vermeye devam etmek
Arkadaşlar anne kediler yavrularını 7 ila 9 haftalık olana kadar emzirirler. Ve bu sürede çok fazla enerjiye ihtiyaç duyarlar. Hamile bir kedinin, hamile olmadan önceki haline göre %40 ila %50 oranında kilo aldığından emin olmak gerekir. Doğumdan sonra ise annelerini emen yavruların besin ihtiyacı onlar büyüdükçe artacağı için, anneyi bu süreçte 2, 2,5 kat daha fazla beslemek gerekir.
6-Kedi maması alırken cimri davranmak
Tabi ki buradan en pahalı mama en iyidir sonucu çıkarılmamalı, sonuçta pahalı satılan birçok mama da kaliteli olmayabilir. Ama ucuz mamaların %100 ıvır zıvırlarla dolu olduğu aşikar, çünkü sonuçta et ürünlerinin lapadan daha fazla maliyetli olduğu kesin..ve mamanın içine et ürünleri koydukça fiyatının da otomatik olarak artması gerekir. Yani ucuz mamalarda muhtemelen et ürünleri bulunmuyor.
7-Kedinin ayıla bayıla yediği mama en iyi mamadır
Tabi ki de durum böyle değil, kedilerin bir mamayı çok sevmesi onun sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Sonuçta hepimiz cips yemeyi seviyoruz ama bu onu sağlıklı yapmıyor değil mi?
Örneğin benim kedilerimin en çok sevdiği yaş mamanın sadece %4ü hayvansal içerikli, geri kalanında su ve çeşitli şekerler yazıyor. Bu yüzden bu mamayı olabildiğince az veriyorum.
8-Mamalarda çok keskin değişiklikler yapmak
Kedileri beslerken çeşitlilik tabi ki iyidir ama kediniz yeni mamaya alışmadan keskin bir şekilde değiştirirseniz, muhtemelen sonuç iyi olmayacaktır. Bu nedenle yeni mamayı yavaş yavaş karıştırarak vermekte fayda var.
9-Kediyi inek sütü ile beslemek
Çok çaresiz durumda değilseniz yapmamakta fayda var, çünkü kediler her ne kadar tadını sevseler de inek sütünü sindiremezler.
10-Kedinize çiğ yiyecekler vermek
Çiğ yiyeceklerde çeşitli bakteri ve parazit bulaşma riski bulunmaktadır.
0 Comment
more_vert