BLANTERSWIFT101

Kedim astım hastası oldu

20 Haziran 2017 Salı
Herkese yeniden merhaba sevgili kedi severler. Belki bilenler vardır Foxy’nin hastalığını. Bu yazıda bunu biraz daha detaylı anlatacağım ve böyle bir durumla sizin de karşılaşmamanız için yapılması gerekenlerden bahsedeceğim.
Foxy astım hastası, aynı zamanda kalp kapakçıklarından birisi de tam kapanmıyor ve sızdırıyor. Hal böyle olunca yaklaşık 6 ay önce Foxy ölümden döndü. Olay şöyle oldu; günlerden bir gün Foxy halsizdi, yerinden kalkmıyordu ve her nefes alış verişinde burnundan tık tık diye sesler geliyordu; burun tıkanıklığı gibi ama aynı zamanda göğsü de hızlı hızlı inip kalkıyordu. Foxy’nin nefes almak için adeta boğuştuğu her halinden belliydi. Acilen veterinere götürdük. Veterinerimiz ciğerlerin tamamen suyla dolu olduğunu söyledi.

Ekokardiyografi çekildikten sonra anlaşıldı ki bunun nedeni Foxy’nin kalp hastası olmasıymış. Kalp kapakçıklarından birisi tam kapanmadığından sızdırıyormuş, bu da ciğerlerde ödem oluşmasına neden oluyormuş. Öncelikle bu ödemi ciğerlerden atmak gerekiyordu ve hemen tedaviye başlandı. Foxy bir hafta boyunca sabah akşam iğne oldu. Bir haftanın sonunda ödemin çoğu gitmişti, haliyle nefes alışverişinde bariz bir rahatlama olmuştu. Artık tekrar ortalıkta koşturmaya başlamıştı. Çok rahatlamıştık, herhalde sorun çözüldü derken, bir hafta sonra tekrar aynı şey oldu, yine halsizlik ve nefes tıkanıklığı. Tekrar veterinere götürdük ve bu sefer de Foxy’ye astım teşhisi konuldu. Zaten bu kadar erken yaşta böyle ciddi bir durumun ortaya çıkmasının nedeni de kalp hastalığının ve astımın bir arada bulunmasıymış. Normalde Foxy astım olmasa, kalp hastalığı ancak ilerleyen yaşlarda kendini belli edermiş. Veterinerimiz son zamanlarda evde bir değişiklik olup olmadığını sordu. Yani kedinin rutininde bir değişiklik yapıp yapmadığımızı, ayrıca evde sigara içiliyor mu, parfüm kullanıyor musunuz, kedi tozlu ortamlarda bulunuyor mu diye sordu. Biraz düşündüğümüzde olaydan yaklaşık bir hafta önce kedilerin kumunu değiştirdiğimiz aklımıza geldi. Ben o zamanlar hangi kumun daha iyi olduğunu bulabilmek için sürekli kum değiştiriyordum ve anlaşılan son aldığım kum Foxy’nin astımını tetiklemişti. Zaten fazla toz yaptığından şüphelenmiştim ama böyle olacağını düşünemedim.

Hemen toz yapmayan kum arayışına girdim, bu zaman zarfında geçici olarak silika kum kullandım. Ardından bulduğum tozsuz kumu kullanmaya başladım. Bu arada Foxy’ ciğerlerinde tekrar biriken ödemi atmak için yeniden iğne oluyordu. Ancak olayın kaynağına inmedikçe, yani astımı tetikleyen şeyi bulmadıkça bu kısır döngünün devam edeceği belliydi. Bunun için Foxy’yi bir hafta boyunca, iyice temizlediğimiz ve içinde sadece kum, su ve mama bulunan bir odaya koyduk. Bu sayede hastalığı tetikleyebilecek şüpheli unsurları azaltmaya çalıştık. Bir yandan da kalp hastalığı için günde iki kez kalp ilacı içmesi gerekiyordu, bu sayede kan dolaşımı da zamanla düzene girecek ve bir daha böyle durumların oluşması önlenecekti. Aradan biraz zaman geçtikten sonra Foxy’nin ciğerlerinde yeniden ödem oluşmadı ve küçük eşek nihayet eski haline döndü. Artık tekrar ortalıkta koşuşturup Kıvrık’ı sinir etmeye başlamıştı.



Nefesi eski göre biraz hızlı. Görüldüğü gibi nefes alıp verişlerinde Kıvrık’la aralarında bariz bir fark var. Ama altı aydır ciddi bir durum olmadı. Sadece bazı zamanlarda evde et, balık gibi duman yapan şeyler piştiğinde nefesinin tıkandığını fark ettik. Artık böyle şeyler yapacağımız zaman Foxy’yi iyi havalandırılmış bir odaya kokuyoruz ve evden koku çıkana kadar oradan çıkarmıyoruz. Biraz el üstünde tutuyoruz tabi bu eşeği, kucağımıza almıyoruz, fazla yormuyoruz, çok beslemiyoruz iyi olması için dua ediyoruz. İşte böyle...
Peki kedilerde astımın belirtileri nelerdir biraz bundan bahsedelim. Kediniz öksürüyorsa, hırıltlılı nefes alıp veriyorsa, hızlı nefes alıp veriyorsa ve nefes almak için çaba sarf ediyorsa, ağzı açık nefes alıyorsa, yorulduktan sonra nefes almakta güçlük çekiyorsa ve halsizleşiyorsa hemen veterinere gidin. Ayrıca bu semptomlar farklı hastalıkların da habercisi olabiliyormuş, örneğin solunum yolu hastalıkları, kalp kurdu, kalp yetmezliği ve zaatürre gibi. Foxy’nin durumumuzda ise hem astım hem kalp hastalığı mevcut zaten.
Kedilerde astımı tetikleyen başlıca tetikleyen şeyler ise polenler, toz yapan kedi kumu, sigara dumanı, parfüm, duman, yoğun yemek kokusu, parazitler, aşırı stres ve obezite.
Son olarak bir dipnot ekleyeyim; kedinizi kısırlaştırmadan önce doğuştan bir kalp rahatsızlığı olup olmadığını mutlaka kontrol ettirin.

Bu Blogda Ara