BLANTERSWIFT101

Kedilerde aşı takvimi

24 Mart 2012 Cumartesi

KEDİLER DE : Aşı ve Aşı takvimleri..

Kediler güçlü hayvanlardır. Dokuz canlı dense bile öle değillerdir. Tıpkı biz insanlar gibi hastalanır ve bakteri, virüslerden ciddi bir şekilde etkilenirler. Virüs ve bakteriler sağlıklarını ciddi bir şekilde tehdit edebilir.

Sağlıklı ve huzurlu bir hayvanın yaşam standardına oranla yaşama süresini uzatmak bizim elimiz de. Aşılama, sadece kedinizin sağlığını değil aynı şekil de sizin sağlığınız için de önemli etkendir.
Aşı;
Kendinizin ömrünü uzatır..
Bağışıklık sistemini güçlendirir..
Öldürücü ve tehlikeli hastalıklara karşı koruma sağlar.
Kedimi aşıya getirmek istiyorum ya da getirmek isterim ama hangi etkene sahipken getirmeliyim ya da getirmemeliyim diye aklınıza bir soru gelmiş olabilir.
1.si Hamile kediler aşıya getirilmemelidir.
2.si Dişi kediler çiftleştirilmeden önce LEUKEMİA aşılaması yapılması şarttır.
3.si Kediniz hasta olmamalıdır.(ishal, üşütme, enfeksiyon tedavisi vs. gibi)
4.si Yavru kediler anne sütü içerken ve sütten kesilmeden aşılama yapılmamalıdır. (Anne sütü içerisinde hastalıklara karşı koruyan enzimler bulunmaktadır.) Eğer ki anne sütü içen yavru kedi bilinmeden aşı yapıldıysa anne sütü aşılamanın sağlayacağı gücü azaltır. Yani anne sütüyle daha sağlıklı olduğundan yavru kedinizin annesi ile daha sağlıklı olduğundan endişeniz olmasın.
Aşı yapılan kedimiz de ne tarz etkiler ve ne tarz değişiklikler olabilir diye düşünebilirsiniz.
Ateşi olur. İştah kaybı olur. Agresiflik. Huzursuzluk.
Kedinizi stres yaratacak şeylerden uzak tutun. İstirahat etmesini sağlayın.
Alerji ve normal dışı gelişmeler söz konusu olduğunda hiç zaman kaybetmeden veterinerinizle irtibata geçin.
10.000 de bir olmakla birlikte aşı yerinde tümör olma olasılığı vardır. Böyle bir oluşum aşılamadan 2 aya kadar etkilerini gösterip belirtilerini kediniz de görebilirsiniz.

KARMA AŞI (FCV+FHV+FPV) = Feline Calicivirus + Feline Herpes Virüs + Feline Panleukapenia Virüs
Karma aşı aslında üç rahatsızlığa karşı yapılan toplu aşıdır.
Feline panleukapenia virüs: kediler için öldürücüdür. Virüs kediler de iştah kaybı ve kusma ile kendini gösterebileceği gibi hiçbir belirti göstermediğin de olabilir. Virüs inanılmaz sıcaklarda, nemli ortamlarda bile yaşayabilen güçlü virüstür. O sebeple aşı önemlidir.
Feline calicivirus ve feline herpes virus: kediler de solunum yolu rahatsızlıklarına sebebiyet verir. Kedilerde ki solunum yolu rahatsızlığının yüzde sekseni bu virüs sebep olur. Nezleli kedilerden ya da nezleli insanlardan geçebilir. (burun akıntısı ve akan gözler virüs dağılmasında etkendir) Nezleli kedilerin yemek kapları çok sık dezenfekte edilmeli, hijyenik korunması gerekir. Bu virüs ciddi solunum hastalıklarına sebep olur.
Bu aşı her yıl tekrarlanmalıdır.

LEUKEMİA (feline leukemio virüs)
Kedi lösemisi olarak bilinen leulemia hastalığı aşısı iki ya da üç aşama da yapılmalıdır. Aşı yapılmadan önce leukemia testi yaptırmalısınız. Zira kediniz ne yazık ki leukemia ise sağlığı kötüleşip, sağlığının bozulması söz konusu olur. Bu hastalığı taşımadığını test ile tespit edip aşılamaya geçilmelidir.
Her yıl tekrarlanmalıdır.

KUDUZ (rabies)
Kuduz aşısı kedi besleyen kişiler için yasal bir zorunluluktur. Zira kediniz bir yabancıyı ısırdığında ya da tırmaladığında halk sağlığı ve çevre açısından ısırılan/tırmalanan kişi kedinizin kuduz olup olmadığını teşhis ettirme hakkına sahiptir. Bu tür sıkıntıları bertaraf etmenin en doğru yolu, veteriner kliniğinde kuduza karşı aşılatma ile kuduz aşısı karnesi alarak emin bir şekil de kedinizi ve çevreniz de ki insanlar için önemlidir.
Her yıl tekrarlanmalıdır.

KEDİLER İÇİN;
İLK AŞILAMA;
1.gün: karma aşı – 1. Doz
21.gün: karma aşı- 2. Doz
27.gün: Kuduz aşısı
PERİYODİK AŞILAMA
Karma ve kuduz aşıları yılda bir kez tekrarlanır.
İç parazitler ilaçlama iç ayda bir tekrarlanır.

Güneş…

Bu Blogda Ara