BLANTERSWIFT101

Scottish Fold

4 Mart 2019 Pazartesi
Scottish Fold, bir kedi ırkıdır. Genellikle gri tonlarında olan Scottish Fold, 1961 yılında İskoçya'da bir çiftçi tarafından fark edilmiştir. Kulak kıkırdağındaki bir mutasyon sebebiyle öne ve aşağı katlanmış kulakları ile ünlüdür. Renkleri genellikle gridir ama diğer renklerde de görülebilir.Scottish Fold; Kedi İlanları türü  1961 yılında iskoçya’da William Ross adlı bir çiftçi tarafından fark edildi. Scottish Fold kedisi annesi düz kulaklı ve babası bilinmeyen bir ırktır. Babasının bilinmemesi bu ırkın genetik olarak kökeni konusunda araştirmalar yapıldı fakat sonuç bulunamadı.Bu nedenle belli bir kimliği olmayan çiftlik kedisi olarak tanımlanmıştır. Ancak diğer ırklardan oldukca farklı bir kulak yapısı olan Scottish Fold kedisi 1966 senesinde GCCF (Governing Council of the Cat Fancy) tarafınca resmi olarak ilk kaydı yapılmıştır. Daha sonra 1970 senesinde ırkın kulak enfeksiyonlarının genetik bir bozukluk olduğu ve kulak hastalıklarına yatkınlığı olduğundan resmi tanımlama ve kabulü işlemi durdurulmuştur.Scottish Fold kedilerinin kulakları dışındaki en dikkat çekici özelliği, garip pozisyonlarda oturmayı çok sevmeleri. Sırt üstü, iki oturmadannde yada buna benzer ilginç şekillerde oturmayı seven Scottish Fold kedilerinin bu davranışlarının sebepleri tam olarak bilinmese de, bazı araştırmacılar bunun sağlık problemlerından kaynaklandığını düşünmekte.
Scottish Fold ırkı, akıllı ve ortalama düzeyde enerji seviyesine sahip. Atletik bir vücuda haiz olan bu kediler, her kedi şeklinde sahipleriyle oyun oynamaktan çok hoşlanıyor. Kendi adım atarına zaman geçirmekten ziyade, insanoğluın dahil olduğu oyunlar Scottish Fold kedilerine çok daha fazla keyif vermekte. Bu ırk kucakta taşınmaktan ve ilgi görmekten de çok hoşlanıyor.

Ölü tüylerin alınması ve deri yağlarının dengeli dağılması için Scottish Fold kedilerini haftada ortalama 2 defa taramanız gerekmekte. Uzun tüylere haiz kediler daha fazla taranmaya ihtiyaç duyabilir. Yine haftada 2 kez göz temizliği yapmanız önemli olan öteki bir mevzu. Bunun haricinde kedinize banyo yapmış oldurmanız önerilmiyor. Ek olarak kıkırdaklarının hassas olmasından dolayı bu kediler şişman olmamalı, bu benzer biçimde durumlarda ise ne olursa olsun diyet uygulanmalıdır. Haftada 1 gün ıslak mama vermenizi öneririz. Isterseniz ıslak mamayı bir miktar kuru mama ile karıştırıp verebilirsiniz.

Bu Blogda Ara