BLANTERSWIFT101

British Shorthair

4 Mart 2019 Pazartesi
British Shorthair Büyük Britanya kökenli bir kedi ırkıdır. En yaygın renk "British Blue" ve bakır renkte gözlerdir.
Avrupa’nın en eski kedi ırkları içinde yer alan British Shorthair’in kökenlerinin, Romalılar tarafından Britanya Adaları’na getirilen Roma kedilerine dayandığı, bu kedilerin adadaki yerli kedi ırkları ile melezlendikleri, ve fare benzer biçimde hayvanları soruşturma konusundaki ustalıklarından dolayı değer verilen ev hayvanlarına dönüştükleri düşünülmektedir.


19. Yüzyılda, İngiltere’de safkan kedilere gösterilen ilginin artması sonucu, yetiştiriciler evcil kedilerinin tanınmasını istemiştir. British Shorthair ırkı kediler, ilk başlarda Londra’da Crystal Palace’da 1871 senesinde gösterilmiştir. Bu dönemlerde, daha yuvarlak bir baş ve sağlam bir vücut yapısı ortaya çıkarması adına bu kediler iran kedileri ile çaprazlanıyordu. Pek çok kedi ırkının savaş sonrası ortadan kaybolmasının üzerine ise, evcil kediler, İran kedileri ve mavi rus kedileri de dahil olmak üzere öteki kedi ırkları ile çaprazlanmak zorunda kaldı. Yalnızca İngiliz – İngiliz kedilerden üç nesil üretildikten sonrasında ise, yavrular GCCF(The Governing Council of the Cat Fancy) tarafınca İngiliz olarak kayıt edildi. Yetiştiriciler, bu ırkı bugün bildiğimiz hali ile elde etmek için büyük bir uğraş vermiştir.

Bu kedi ırkı, özellikle uyumlu karakteri ile tanınmakta. Her türlü ortama kolayca uyum sağlayabilen British Shorthairler, insanlarla da çok iyi geçiniyor. Her vakit ilgi çekmeyi sevseler de, sürekli bir ilgi ihtiyacı içinde olmamaları, British Shorthairleri iyi bir ev kedisi haline getiriyor.

Safkan British Shorthairlerde, yumuşak bir ses tonu görülüyor. çok sempatik bir miyavlamaya haiz olan bu ırk, sahibiyle de iyi bir bağ kuruyor. Kucakta oturmayı pek fazla sevmese de, sahibinin yanında oturmaktan çok hoşlanan British Shorthair, aynı şekide kucakta etrafa taşınmayı da hiç sevmiyor.

Bu kedi ırkı, çocukluk dönemlerinde çok etken ve oyuncu olsa da, yaşı ilerledikçe daha sakin bir hale bürünüyor. Yaşlı British Shorthairlerde ise oyunculuk nerede ise tamamen kayboluyor.

British Shorthair ırkının en dikkat çeken özelliği ise, kedi ırkları içerisinde en zararsızları içinde görülmesi. Etrafa zarar vermekten çekinen bu kediler, ev içerisinde kolaylıkla tek başlarına bırakılabilir.

Bakımı
British Shorthair ırkının tüy yapısı kısa ve yumuşak. Bu sayede haftada bir kere fırçalama kafi gelecektir. Aynı şekilde, çoğu diğer kedi ırkında olduğu gibi banyo yapmış oldurmaya ihtiyacınız olmayacak.

Çocuklarla ve diğer Hayvanlarla İlişkisi

Kedinizin kucakta taşınmaktan hoşlanmadığını çocuğunuza anlatmanız halinde, British Shorthair ırkı çocuklarla oldukça iyi geçinebiliyor. Aynı şekilde, öteki kedilerle de iyi anlaşan British Shorthairler, köpeklerle de herhangi bir sorun yaşamıyor.

Bu Blogda Ara